342027.jpg
Pitäisi säätää laki, joka kieltäisi joululaulujen pakkosyötön. Silmänsä kun voi sulkea, mutta korvilla joutuu kuulemaan vaikka ei välittäisi kuunnella.Tässä taannoin hikoilin ostoksilla erään painotuotteita myyvän kaupan pöytien ääressä ja kaiuttimista kantautui Näin sydämeeni joulun teen, ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen. Ei kyllä minun mielessäni syntynyt Jeesuksia, vaan oksetti ja teki mieleni sännätä kirkuen ulos.

Joululaulut ovat herkkä aihe. Yksi puolituttu oli kuullut Aknestikin Oravan joulun ja järkyttynyt: miten voi herttainen eläin juoda viinaa, joutua hunningolle ja pikkulintujen vittuilun kohteeksi Joululevylle valitussa Joululaulussa. Aivan vakavissaan tuttu oli sitä mieltä, että levyn kanteen pitäisi laittaa varoitustarra, jotteivat lapset erehdyksessä joutuisi kappaletta kuuntelemaan - laulun nimi kun johti hänen mielestään harhaan.

En tiedä onko Oravan joulua paheksunut kuullut Hassisen koneen On jouluyö, nyt laulaa saa -biisiä. Sen sanoituksessa olisi kovasti ahdistuksen aihetta, mutta ahdistavat ja synkeät kuvat nyt tuntuvat olevan olennainen osa suomalaista (joulu)lauluperinnettä. Vai mitä sanotte esim. vanhasta Varpusesta jouluaamuna?

Jos vapaaehtoisesti saan valita joululaulun, kuuntelen mieluusti vaikkapa Kitkerien neitsyitten Joulurauhaa. Se naureskelee hölmöille perinteille ja sukujoululle lempeästi. Erityissuosikkini on säepari "Kuusenhavun vieno tuoksu täyttää tuvan suvella, suklaansyönnistä on teinin kasvot ruvella"
Mitä sinä kuuntelisit, jos saisit valita?Kirjoitti Luke