Hesarin uutissivu aukeaa hitaasti, uutinen paljastuu hämmentävänä: "Kirka on kuollut". Ensimmäinen ajatus on "eihän se edes ollut vanha", toinen "senhän piti tanssia meille keväällä TV:ssä" ja lopulta "olen tiennyt sen jo lapsesta asti".

Kirka menehtyi viime yönä sairaskohtaukseen kotonaan. Vuonna 1950 syntynyt laulaja oli edelleen supersuosittu, jonka nuorekkuus ja charmi säilyivät iän karttuessakin. 27 julkaistua albumia, euroviisuedustus vuonna 1984, Vuoden miessolisti -Emma 1984 ja 2000, Erikois-EMMA 1991 sekä Vuoden albumi –tunnustus (Mestarit Areenalla 1999). Siinä muutamia poimintoja Kirkan pitkältä uralta. Vastaavaan ei moni artisti yllä.

Kirkasta tulee minulle ensimmäisenä mieleen karhean persoonallinen ääni, jonka tunnistaa välittömästi. Ääni, joka taipui niin rokkiin kuin kevyempään poppiinkin. Leijat, Hetki lyö, Varrella virran, Hengaillaan, Surun pyyhit silmistäni, siinä kappaleet joista Kirka parhaiten muistetaan.

Tapasin Kirkan kerran. Nuorena koululaisena tein luokkatoverini kanssa Kirkasta esitelmän ja pääsimme hänen kotiinsa tekemään lyhyen haastattelun. En enää muista kuka tapaamisen järjesti. Kirka oli ystävällinen ja asiallinen, kohteli meitä nuoria ujoja tyttöjä kuin olisimme olleet ammattitoimittajia. Nuori laulajatähti ei diivaillut. Hän vastasi kysymyksiimme ikään kuin olisimme kysyneet suurista ja tärkeistä asioista. En enää muista mitä kysyimme, mutta muistan hänen ystävällisyytensä.

Kävin ainoastaan kerran Kirkan keikalla, Mestarien konsertissa Hartwall-areenalla. Hän oli valloittava rokkimies, joka jaksoi laulaa, heilua ja kannustaa muita esiintyjiä. Kirka valloitti lavan ja yleisön. Se on hyvä konserttimuisto.

Kirkaa muistetaan tänään Radio Suomen ohjelmassa Kirka In Memoriam klo 18.03-19.55. Sunnuntaina 4.2. Radio Helsinki esittää klo 12 lähtien oman muisto-ohjelmansa.

                                       370813.jpg
                                        Kuva täältä.

Uutisia ja lisätietoja Kirkasta:

Kirkan viralliset kotisivut
Wikipedia
YLE24 Uutiset
Yle - Elävä arkisto

Kirjoitti Tuima