357016.jpg
Miksi dekkareita luetaan, suomennetaan ja julkaistaan enemmän kuin koskaan ennen? Mediakulttuurin professori Mikko Lehtonen etsii vuonna 2006 Kouvolan dekkarikirjallisuuspäivillä pitämässään esitelmässä syitä dekkareiden suosioon.

Lehtonen esittää, että dekkarit voivat hyvin, koska kirja voi hyvin. Varsinainen kustantajan märkä uni on kotimainen dekkarikirjailija, jonka luomasta hahmosta tehdään tv-sarja tai elokuva, sillä oheistuotteet pelkästään lisäävät kirjamyyntiä.

Medioiden aikakaudella  kaikesta lukemisesta on itsearvoisesti tullut hyvää lukemista eikä dekkareihin enää suhtauduta häpeillen tai pelkkänä kesälukemisena. Päinvastoin: dekkarit ovat helposti lähestyttäviä, usein arkiseen ympäristöön ja tavallisten ihmisten joukkoon sijoittuvia tarinoita. Modernit sankaritkin ovat melko tavallisia jokamiehiä- ja naisia. Naiset ovat lukijakunnan enemmistöä ja naiset lukevat naisia: naiskirjailijat ovat alusta alkaen olleet dekkarigenressä vahvasti esillä.

Lehtosen mukaan yksi iso syy dekkareiden suosioon piilee siinä, miten  kuolema on nyky-yhteiskunnasta siivottu piiloon laitoksiin. Kun elämä vaikuttaa liki rajattomalta, on maisemassa dekkarinmentävä aukko: hengen väkivaltainen menetys kiehtoo ja kammottaa lukijoita. Melodraama on turvallinen tapa käsitellä kuolemaa, sillä siinä henkilöt jaetaan hyviin ja pahoihin, meihin ja heihin. Dekkareissa paha identifioidaan yhteen yksilöön, joka lopussa saa palkkansa ja kaikki muut vapautuvat - he ovat todistetusti viattomia.

Miksi sinä luet  dekkareita?  Tai vaihtoehtoisesti - mikset lue niitä ollenkaan? Sana on vapaa, kerro meille ja muille lukijoille suhteestasi dekkareihin! Jos sinulla on mielenkiintoa laajempaan kirjoitukseen  dekkarikirjallisuudesta tai rikosteemasta, niin otathan perjantaihin mennessä yhteyttä Nonon toimitukseen osoitteessa nonotoimitus at hotmail.com

Kirjoitti: Luke Kirjoituksen kuva Sherlock Holmes Sidney Edward  Pagetin piirtämänä, lähde Wikipedia