493269.jpg
Lähdin matkaan Pamplonan kaupungista Navarrasta ja päädyin Beloradoon Kastiliaan. Matkaa kertyi vähän yli 200 kilometriä, kun vielä paluumatkalla palasin Pyreneitten yli Espanjan Roncesvallesista Ranskan St Jean Pied du Portiin. Vaelluspäiviä kertyi kymmenen.

Olin tehnyt jo ennen matkaa päätöksen, että teen matkan kolmessa osiossa. Tiesin siis jo matkalle lähtiessäni, että Santiago de Compostela jäisi vielä väikkymään jonnekin kauas tulevaisuuteen. Olin jutellut matkastani karmeliittasisar Hannelen kanssa. Hän ehdotti matkan tekoa useassa osassa. Hänen mielestään nykyajan ihmiset ovat niin kärsimättömiä, että tekevät lähes 800 kilometrin vaelluksesta vain viimeisen pätkän, saapuvat Santiagoon ja saavat Compostelansa. Compostela tarkoittaa todistusta pyhiinvaellusmatkasta, ja sen saa tehtyään vähintään viimeisen sata kilometriä kävellen Santiagoon. Sisar Hannelen mielestä kuitenkin juuri matkanteko on tärkeä, ei niinkään perillepääsy.

Olin lukenut useammankin opaskirjan ja kuunnellut tietä vaeltanutta ystävääni. Rinkka oli oikeaoppisesti pakattu, mutta tuntui kotona aivan mahdottoman raskaalta. Nyrkkisääntö on, että rinkan paino ei saisi ylittää 10 %:a omasta painosta. Minulla se ylitti, mutta vain noin kilolla. Silti tuntui mahdottomalta ajatella, että vaeltaisi tuo rinkka selässä kymmeniä kilometrejä päivässä. En silloin vielä tiennyt, että vaeltaminen onkin muuta kuin käveleminen. Tahti on hidas, koko kävely on luonteeltaan ihan erilaista kuin se, mihin sauvakävelylenkeillä on tottunut. Rinkka painaa niin paljon jalkoja, että kävely muuttaa luonnettaan: se hidastuu, askel on raskas, kovaa ei voi mennä. Ja niinpä sitä vaellusta on mahdollista tehdä tuntikausia. Minun päivämatkani vaihtelivat 16 kilometristä 30:een.

Matkassa puhuttelevinta oli yksinkertaisuus. Kaikki tarvittava kulkee mukana selässä. Rinkassa ei ole yhtään ylimääräistä esinettä. Refugiossa (vain pyhiinvaeltajille tarkoitetuissa retkeilymajoissa) odottaa sänky ja parhaassa tapauksessa tyyny ja suihku. Mikä onni onkaan pitkän vaelluspäivän jälkeen levittää makuupussinsa sängylle, miten pienet asiat tekevät onnelliseksi ja tyytyväiseksi. Refugioista on lähdettävä aamukahdeksalta, oli ilma mikä tahansa. Vielä pimeässä lähdetään seuraavaa etappia kohden. Keltaiset nuolet tai sinisellä pohjalla olevat simpukankuoret viitoittavat tietä, joka varmasti johtaa jossakin vaiheessa taas refugion pihaan. Niin yksinkertaista. Ei tarvitse muuta kuin kävellä, etsiä kahvi- tai ruokapaikkaa, tai kuivatella pestyjä vaellusvaatteita refugion pihamaalla. Kaikki voimat voi käyttää siihen, että kävelee eteenpäin. Vapauden tunne on suuri ja kuitenkin elämä on hyvin säännösteltyä. Suurissa sadankin hengen refugiosaleissa valot sammuvat kello 22 ja syttyvät taas klo 7. Se rytmittää pyhiinvaeltajan elämää. On tilaa monenlaisille ajatuksille ja tunteille.

Jaakobintiestä on ilmestynyt suomeksikin kirjoja. Suosittelen Tuija Lehtosen Kävellen Santiago de Compostelaan sekä Susanna Linnan Simpukankuorelta kotiin. Editalta ilmestyi tänä syksynä myös matkakertomus, johon en ole tutustunut (Kari Selén, Simpukan tähden: vaellus Santiago de Compostelaan).

Teksti: Epäilevä Tuomas

Linkkejä:
Pyhiinvaellus Santiago de Compostelaan
Camino de Santiago
Camino de Santiago - The pilgrimage routes to Santiago de Compostela in pictures
Santiago de Compostela

Kirjallisuutta:

Anguita Jaén, José Maria: El camino de Santiago: guía práctica del peregrino (Everest 2004)
Bravo Lozano, Millan: A practical guide for pilgrims: the road to Santiago (Everest 1998)
Coelho, Paulo: Pyhiinvaellus (Bazar 2006)
Enander, Rolf: Vägen till Santiago de Compostela: en modern pilgrim på jakt efter medeltida Eurapa - eller hur idén att gå 5.000 kilomter i den heliga Birgitas fotspår blev till något mer (Hjalmarson & Högberg 2005)
Gardberg, C. J.: Santiago de Compostela: matka apostoli Jaakobin haudalle (Schildt 2001)
Lehtonen, Tuija: Kävellen Santiago de Compostelaan: matkakirja, muun muassa (Kirja kerrallaan 2005)
Linna, Susanna: Simpukankuorelta kotiin: matkani Santiago de Compostelaan (SLEY-kirjat 2004)
Selén, Kari: Simpukan tähden: vaellus Santiago de Compostelaan (Edita 2006)
Tukiainen, Tapani: Kivipallo: Matkalla pyhiin (Porvoon Julmapaino 2006)