611345.jpg

Jos tavan laiskuutta ei oteta huomioon, suurin este luovuudelleni on ihan itse asetettu.

Olen joskus miettinyt, mistä olen sen oppinut rakentamaan. Jostain ulkoa se nimittäin on tullut; ajatus siitä, että luovuuteen on oikeus vain niillä oikeilla Taiteilijoilla ja Kirjailijoilla. Luovuus on rajattu poikkeusyksilöille ja neroille.

Joskus tuntui jotenkin fiinimmältä vaikuttaa ulospäin taiteen tekijältä kuin tehdä taidetta. Teini-ikäisenä tietysti etenkin, mutta kai siihen vaiheeseen kuuluvat punaviini, mustat vaatteet ja maailmantuska ihan yhtä luontevasti kuin ne luokattoman huonot runotkin. Pienempänä myös; muistan joskus ala-asteikäisenä olleeni kovin imarreltu, kun naapurin tyttö määritteli minut välitunnilla taiteilijaluonteeksi. Tai siis, olin imarreltu siihen asti kunnes selvisi ettei syynä kommenttiin ollut suinkaan mikään luovan työn tulos vaan se, etten pahemmin siivonnut huonettani lapsena. Kuinka omaperäistä ja boheemia!

En siivoa vieläkään, mutta jotenkin on alkanut entistä enemmän ärsyttää se miten kapeasti sitä lopulta
 käsittääkään sen kulturellin poikkeuseläjän. Epäsovinnaisuuskin voi olla ahtaan oloinen rooli.
 
Kyllä, olen jossain välissä muuttunut tärkeileväksi pikkuporvariksi. En silti jaksa nähdä enää mitään erityisen suuren ihailun arvoista siinä että ollaan sillain viileesti rappiolla.

Pidän edelleen punaviinistä, ja viskistä vielä enemmän, mutta alkoholismissa ei ole mitään romanttista. Totta, on olemassa sellaisiakin tekijöitä, joiden teoksissa kiinnostavinta on juuri se tietty särmikkyys, jota ei ehkä olisi toisin eläen. En silti usko, että Suuri Taide syntyy minkään päihteen voimalla, pikemminkin joissain tapauksissa  päihteistä huolimatta. Työllä ja tilalla ajatella, ehkä.

Ja jotenkin olen pikku hiljaa alkanut ajatella niinkin, että sen Suuren Taiteen rinnalla ehkä vieläkin tärkeämpää on se pieni tai keskinkertainen taide, jota me tavalliset ihmiset teemme jos vain uskallamme tehdä. Se puuhastelu ja näpertely ja askartelu ja kirjoittelu ja soittelu, harrastelijan arkiset huvit. 


kirjoitti Valpuri, joka on jo yli vuoden liian vanha kuolemaan kuuluisana rock-tähtenä.