645549.jpg

 

Hamid, Moshin: Fundamentalisti vastoin tahtoaan
suom. Tero Valkonen, Tammi 2007

 

Muukalaisena asuminen vieraassa maassa saattaa olla kivulias kokemus, etenkin jos kokee että ei sulaudu joukkoon. Entäpä sitten, jos jotakin poikkeuksellista tapahtuu - kuten esimerkiksi 9/11 terroriteot - ja muukalaisen asema entisestään heikkenee? Kaiken lisäksi hän alkaa vieraantua unelmasta joka on ollut kantava voima?

Muun muassa näitä teemoja käsitellään Moshin Hamidin monologin muotoon puetussa teoksessa Fundamentalisti vasten tahtoaan (suom. Tero Valkonen, Tammi 2007).

Changez, nuori pakistanilaismies kertoo vuosistaan USA:ssa amerikkalaisturistille Lahoressa, Pakistanissa. Tapaamisessa on kuitenkin hienoisia jännitteitä, eletäänhän 9/11 jälkeisiä aikoja.

Paikallisessa yliopistossa opettava Changez kertoo turistille, kuinka vuosia sitten jätti Pakistanin päästyään opiskelemaan amerikkalaiseen huippuyliopistoon, Princetoniin. Opiskeluvuosina hän tunsi taustansa erilaisuuden painon luoviessaan amerikkalaisopiskelijoiden keskuudessa, mutta ylellinen elämäntyyli veti puoleensa. Opintojen päätyttyä hänet palkattiin ison rahan konsulttifirmaan, ja hän oli rakastunut amerikkalaiseen Ericaan. Kun kaksoistornit romahtivat ja USA aloitti sodan terrorismia vastaan, Changezin elämä muuttui.

"---Olin kyllin häpeilemätön ajatellakseni, että niin minun elämäni kuuluikin mennä, että oli jotenkin kohtalon sanelemaa, että päätyisin seurustelemaan niin upeassa ympäristössä todella rikkaiden kanssa. Erica puhui puolestani, minun olemukseni kieli taustani moitteettomuudesta - tai niin ainakin kuvittelin - ja jos joku alkoi kysellä, viittaus Princetoniin ja Underwood Samson -käyntikortin vilauttaminen riittivät poikkeuksetta takaamaan minulle kunnioittavan ja hyväksyvän nyökkäyksen.---"

Vaikka kirjan nimi viittaa fundamentalismiin, ei teoksessa suoranaisesti käsitellä esimerkiksi uskontoa tai politiikkaa erityisen paljon. Tämä on etupäässä yhden (tai kahden) miehen selviytymistarina vieraassa maassa. Myös Changezin naisystävällä, Ericalla, on kirjassa merkittävä rooli.

Teoksen esittely Tammen sivustolla
Kirjailijan esittely Tammen sivuilla
Moshin Hamidin kotisivut

Kirjoitti Maria