895995.jpg

 

Pikku Nikke, WSOY 1960
René Goscinny ja Jean-Jacques Sempé
suom. Kimmo Korhonen

 

Eräs ystävä lahjoitti minulle 70-luvulla Pikku Niken (Le petit Nicolas). Ihastuin oitis kirjaan ja luin sen useaan otteeseen. Humoristisista tarinoista tuli hyvälle mielelle. Kun yksi oli luettu, oli ahmaistava jo toinen. Tapahtumat sijoittuvat 50-luvun Ranskaan. Tarinat keskittyvät pääasiassa Niken koulussa tapahtuviin kommelluksiin ja nujakointeihin. Nikke ja hänen luokkatoverinsa ovat energisiä tapauksia, ja sympatiani olivat miltei poikkeuksetta hermoromahduksen partaalla olevien opettajien puolella. Nikke kertoo kodin ja koulun tapahtumista lapsen vilpittömyydellä, silloinkin - tai etenkin silloin - kun se saa ikätoverit tai auktoriteettiasemassa olevat henkilöt, lähinnä opettajat, näyttäytymään koomisessa valossa.

Niken koulutovereita ovat suursyömäri Simon, luokan priimus Albert, jota ei voi lyödä, koska hänellä on silmälasit, seikka jonka Nikke muistaa aina kertoa. Henri on luokan bully ja Ruffen isä on poliisi. Jorin isä on mahdottoman rikas ja niinpä poika saa aina kaikenlaisia lahjoja. Kloku on luokan huonoin oppilas, niin huono, että kun tarkastaja tulee luokkaan vierailulle Kloku sijoitetaan takarivin pulpettiin...

Pikku Niken perheessä ei ole vielä televisiota, eikä Nikke saa ainakaan tuntuvasti taskurahoja. Poikien rahattomuus tulee ilmi kertomuksessa, jossa Nikke ja Simon päättävät pinnata päivän koulusta. Mitä tehdä kun on pieni ja selkeästikin koulupinnari ja ilman rahaa? Siinäpä ongelma. Tytöistä Nikke ja kumppanit eivät vielä ole kiinnostuneita, tosin Nikke oppii vierailulla käyvältä Louisettelta herttaisuuden alkeita.

Toisinaan ulkopuolisetkin saavat osansa Niken ja kumppaneiden tempauksista. Aivan kirjan alussa poikia yritetään paimentaa luokkakuvaan. Valokuvaaja kehuskelee opettajalle, että hän tietää kuinka lapset saadaan tottelemaan. Vaan eipä se olekaan niin helppoa, kuten hän tulee huomaamaan.

Valokuvaajan keskustelu Jorin kanssa saattaa olla sukua sanailuille, joita käydään nykyään vanhemman ja nuoremman ikäpolven kesken (koskien tietokoneita):

   Kun oli pesty ja pyyhitty, palattiin pihalle. Kaikki olivat vähän märkiä, mutta valokuvaaja sanoi, ettei se näkyisi kuvassa.
   - Hyvä on, haluatteko nyt tehdä mieliksi opettajallenne? kysyi valokuvaaja. Sanottiin kyllä, sillä me pidetään hurjasti opettajasta, hän on oikein mukava silloin kun häntä ei ärsytetä.
   - Siispä asetutte kiltisti paikoillenne kuvausta varten. Suurimmat taakse laatikoiden pääälle, keskikokoiset seisomaan, pienet eteen istumaan. Me tehtiin työtä käskettyä ja valokuvaaja alkoi selittää opettajalle, kuinka kaikki lapset taltutetaan kärsivällisyydellä, mutta opettaja ei voinut kuunnella loppuun asti. Hänen täytyi tulla erottamaan meitä, sillä kaikki halusivat seistä laatikoiden päällä.
   - Tääällä ei ole kuin yksi iso ja se olen minä, Henri huusi ja puski poispäin niitä jotka tahtoivat seistä laatikoiden päällä. Kun Jori oli itsepintainen, Henri löi häntä kalamaljaan ja satutti kätensä. Tarvittiin aika monta kaveria irrottamaan Jorin kalamaljaa joka juuttui kiinni.
   Opettaja sanoi antavansa meille viimeisen varoituksen, ellei se auta tulisi matematiikkaa, joten me alettiin mennä omille paikoillemme.
   - Jori meni valokuvaajan luo ja kysyi:
   - Mikä kone tämä on?
   Valokuvaaja hymyili ja sanoi:
   - Se on, poikaseni, sellainen laatikko, josta tulee ulos pieni tipunen.
   - Vanha kone, Jori sanoi. - Isä antoi minulle sellaisen jossa on vastavalosuojat, laajakulmat, telet, tietysti heijastamattomat... Valokuvaaja näytti hyvin äimistyneeltä, lakkasi hymyilemästä ja käski Jorin mennä paikalleen.
   - On kai teillä ainakin valotusmittari? Jori kysyi vielä.
   - Viimeisen kerran, mene paikallesi! valokuvaaja karjui ja vaikutti yhtäkkiä kovin hermostuneelta.

Sarjakuvakäsikirjoittaja René Goscinny tunnetaan myös Asterixin, Lucky Luken ja Ahmed Ahneen luojana. Kuvituksen Pikku-Nikkeihin piirsi Jean-Jacques Sempé. Viimeisin Pikku Nikke-sarjan kirja Nikke palaa lomilta ilmestyi Suomessa vuonna 2005 Anna-Maija Viitasen suomentamana ja WSOY:n kustantamana.

Pikku Nikke/Wikipedia
René Goscinny/Wikipedia
Jean-Jacques Sempé/Wikipedia
Lisää Pikku Nikestä: "Anarkiaa ja keposia - Pikku Niken uudet kujeet"/ Anna Parkkinen/Ranskanuutiset.com
Pikku Nikke palaa lomilta/Wsoy

Kirjoittaja: Maria