Kansi: 3 etsivää ja änkyttävä papukaijaAlfred Hitchcock -brändillä leimatut 3 etsivää -dekkarit olivat suuri suosikkini lapsena. Koulun kirjastosta niitä lainattiin, kirjat nauttivat laajaa suosiota luokan poikien keskuudessa. Olisinko ollut kolmannella-neljännellä luokalla, kun kirjojen suosio oli huipussaan. Luin varsin monta, mutta en varmaankaan kaikkia; kirjoja on nimittäin yhteensä 43. Koulun kirjastossa muistelisin kirjojen olleen aakkostettu Alfred Hitchcockin kohdalle, vaikka Hitchcockilla ei luonnollisesti ole kirjojen luomisessa osaa eikä arpaa.

Änkyttävä papukaija alkaa yksinkertaisena papukaijavarkautena, mutta laajenee siitä varsin mutkikkaaksi rikosvyyhdiksi. Puhuvilla papukaijoilla on viesti, jonka merkitys on melkoinen mysteeri. Tarinassa riittää yllättäviä käänteitä. Näin 15 vuotta myöhemmin kirjassa on omat omituisuutensa, mutta 60-luvulta peräisin olevaksi jutuksi kirja on yllättävänkin mainio. Suosittelisin edelleen pojalleni, jahka vähän varttuu.

Varania-sivusto esittelee sarjan levinneisyyttä ympäri maailman, myös Wikipediassa on paljon tietoa. Mielenkiintoista kyllä, kirjoja julkaistaan yhä Saksassa. Saksalainen 3 etsivää ja Pääkallosaari -elokuva filmattiin viime vuonna, joten sarja todellakin elää. Suomessa julkaiseminen loppui ensimmäiseen osaan myöhäisempää Crimebusters-sarjaa, eikä ihme: Kuuma Cadillac "uudisti" brändiä ja pilasi koko jutun.

- Mikko SaariKirjoitus on julkaistu alun perin 31.5.2007 blogissa Kirjavinkit.