1350675.jpg"Vanhan talon tuoksu on vastassa heti eteisessä.
    Maikki Holm nousee muutamat portaat tasanteelle. Hän vilkaisee vasemmalla olevaa ovea vanhasta tottumuksesta. Sen oven takaa hän löysi kirjojen ihmeellisen maailman, sadut ja seikkailut. Mutta nyt hän saa jo mennä oikeanpuoleisesta ovesta. Neiti Leino seisoo aikuisten lainausosaston tiskin takana ja nyökkää Maikki Holmille tuttavallisesti. Maikki Holm vetää keuhkoihinsa painomusteen, paperin ja pölyn nautinnollista hajua.
    Lainaussalissa on lämmin. Aurinko paistaa salin korkeista ikkunoista hyllyjen kirjariveihin, kirjojen punaisiin, ruskeisiin, sinisiin ja mustiin selkämyksiin. Maikki Holm kiipeää lainaussalia kiertävälle parvelle. Sen seiniä peittävät kirjat, joissa on koko maailma, vieraat mantereet ja niiden ihmeet, ihmiskunnan uskomattomat vaiheet ja kiehtovat henkilöt.
    Maikki Holm kuljettaa sormeaan kirjojen selkärivistöjä pitkin. Hän nousee varpailleen yltääkseen ylimmille hyllyille ja kyykistyy voidakseen paremmin katsoa alimman hyllyrivin kirjoja. Jalat alkavat puutua hankalassa asennossa, ja hänen on pakko nousta seisomaan. Jalkoja pistelee inhottavasti, ja askelen ottaminen tunnottomilla jaloilla on vaikeaa. Mutta se ei estä häntä kiihkeästi etsimästä juuri sitä kultajyvää, jonka hän tänään haluaa viedä kotiin.
    Kun vain osaisi päättää.
    Maikki Holm rakastaa kirjaston hiljaisuutta, ihmisten kuiskaukseksi madaltuneita ääniä, seinällä olevan kellon viisarien naksahdusta, kun ne siirtyvät nytkähtäen eteenpäin."

Terttu Autere, Kirjepostia. Karisto 2008: 100-101.

Arvio kirjasta Hömpän helmissä nimellä Pikkukaupungin naisia.