<?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

1580613.jpg
Elävässä kirjastossa kirjojen tilalla on ihmisiä. Ihmiskirjat edustavat ryhmiä, joihin äkkiseltään liitetään eniten ennakkoluuloja ja stereotypioita. Esimerkiksi Seinäjolla järjestettävään Seinäkuun yöhön on haettu kirjoiksi seuraavia: poliisi, feministi, homo, lesbo, transvestiitti, ex-narkkari, ex-vanki, tummaihoinen, HIV-positiivinen, muslimi, sateenkaariperheen äiti/isä, anarkisti, maahanmuuttaja, romani ja kehonrakentaja.

Elävässä kirjastossa on kirjastomainen tila – siis lainaustiski, kirjastonhoitajia ja kirjastokortteja. Kirjaston kokoelma – eli ihmiskirjat - on kuvailtu kirjakansiossa. Pelisääntöihin kuuluu, että lainattava ja lainaaja eivät näe toisiaan ennen varsinaista lainausta. Ihmiskirjojen laina-aika vaihtelee (tosin tuntia pitempi se yleensä ei ole) ja suosituimpia kirjoja joutuu jonottamaan. (Oulun pääkirjaston tapahtumasta kerrotaan, miten lukijoita löytyi kaikille, mutta erityisen vilkkaasti lainattiin homoa, pappia, poliisia ja skitsofreenikkoa. )

Elävän kirjaston kirjoja valittaessa painotetaan laatua. Ihmiskirjojen on tarkoitus herättää lukijoissa kysymyksiä, hämmennystä ja uteliaisuutta. Lukeminen on kyselemistä ja kuuntelemista – lukija kysyy ja kirja vastaa, kukin omalla tavallaan. Kirjakin voi kysyä lukijalta. Suomen ensimmäisessä Elävä kirjasto –tapahtumassa (Maailma kylässä -monikulttuurifestivaalin yhteydessä 27 - 28.5.2006) kirjatkin lainasivat toisiaan.

Ensimmäinen Elävä kirjasto rakennettiin Roskilden rock-festivaaleille vuonna 2000. Tempaus kesti neljä päivää ja lainattavia kirjoja oli peräti 75 kappaletta. Elävän kirjaston käyttösäännöt ovat yksinkertaiset. Kirjojen tulee hyväksyä tulevansa lainatuksi tietyn stereotypian takia ja heidän tulee olla valmiita vastaamaan samoihin kysymyksiin yhä uudelleen. Lukija voi olla kuka tahansa, kunhan hän on halukas puhumaan kirjan kanssa. Lainaaminen perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen. Lainaajan tulee palauttaa kirja samassa henkisessä ja fyysisessä kunnossa kuin hän on tämän lainannut.

 

Tuleva viikonloppu on elävän kirjaston osalta erityisen vilkas. Kirjasto on pystytetty perjantaina 23.5.  Seinäjoelle ja Espooseen. Helsingissä ja Kuopiossa Elävä kirjasto on auki lauantaina ja sunnuntaina.Lisää Elävästä kirjastosta Allianssin sivuilla ja Kaikki erilaisia - kaikki samanarvoisia -kampanjan sivuilla.

Turun Sanomien juttu viime vuonna Turussa järjestetystä Elävästä kirjastosta.

Helsingin Sanomien juttu viime vuoden Helsingin kirjamessuilta.

Kirjoittaja: Luke
Kuva: Freefoto.com