Amerikkalaiset rakastavat kirjoja. USA:ssa kirjojen (ja lehtien) levikit ovat parhaimmillaan hyvinkin laajat ja markkinointikoneistot tehokkaat, kustannusala on iso bisnes. Itsenäisten, pienempien kirjakauppojen lisäksi monipuoliset ja viihtyisät kirjakauppaketjut kuten Barnes & Noble ja Borders (ainakin Barnes & Noblen liikkeissä voi vapaasti lukea ostoharkinnassa olevia kirjoja ja lehtiä nojatuoleissa tai peräti kirjakaupan kahviossa) ovat levittyneet laajalle, ja ne toimittavat kirjoja myös internetin välityksellä. Netistä onkin tullut merkittäjä kirjojen jakelukanava Amerikassa.

 

Televisiopersoona Oprah Winfreyn kirjakerho on ollut jymymenestys, USA:n vierailuni ajankohtana Winfreyn kirjakerhossa kokoonnuttiin nettiin uppoutumaan Eckhart Tollen teokseen A New Earth. Reading groupit, yksityisissä kodeissa tapaavat lukupiirit ovat yleistyneet. Ohjeita lukuryhmän perustamiseen ja pyörittämiseen löytyy - mistäpä muualtakaan - kuin netistä. Niitä, joiden lukeminen syystä tai toisesta takkuaa, auttaa mm. The Reading Group-organisaatio.

 

Amerikkalaista perua lienee myös Library Thing, jonka käyttäjät listaavat nettiin lukemiansa kirjoja, ja keskustelevat niistä. Siitä on jo olemassa suomenkielinenkin versio. Book Crossing on yhteisö, jolla on jäseniä 130 maassa. Book Crossingissa ideana on jättää kirja julkiselle paikalle jonkun toisen löydettäväksi. Tarkoituksena on, että kirjat kiertävät sattumanvaraiselta lukijalta toiselle. Teosten kulkua voi seurata internetissä, koska kirjat ovat BookCrossing-merkittyjä. Tämä tietysti vaatii osallistujilta aktiivisuutta. BookCrossing-sivustolta löytyy myös bibliofilian uusin ilmentymä, nimittäin AuthorCrossing.

 

Myös julkiset kirjastot (public libraries) ovat enemmän tai vähemmän hengissä. Amerikkalaiset yleiset kirjastot ovat ainakin käyttäjän näkökulmasta katsottuna hyvinkin samanlaisia kuin suomalaiset kirjastot. The American Library Association kehuu nettisivustollaan olevansa maailman vanhin ja laajin.

 

Kuka lukee?

Mutta kuka Amerikassa lukee ja mitä? Associated Pressin tekemän Ipsos-kyselyn mukaan mukaan naiset ja keski-iän ohittaneet ihmiset ovat Amerikan ahkerimpia lukijoita, vaikka myös yliopisto-opiskelijat ovat (sattuneesta syystä) kirjojen ja muiden luettavien materiaalien suurkuluttajia. Yleisellä tasolla naiset päihittävät miehet lukemalla yhdeksän kirjaa vuodessa, kun taas miehet tyytyvät neljään - luvut ovat luonnollisesti keskimääräisiä. Erityisen luettuja ovat uskonnolliset julkaisut ja populaari fiktio. (Lähde)

Connecticut State Universityn tekemän tutkimuksen America's Most Literate Cities 2007 mukaan ahkerimmat lukijat löytyivät vuonna 2007 Minnesotan osavaltion Minneapoliksesta, joka sijoittui lukijamäärissä kärkisijalle, ja Minnesotan St. Paulista joka sijoittui listalla kolmanneksi. Listan kakkonen oli Denver (Colorado), ja nelossijalle ylsi District of Columbia (siellä sijaitsee maan pääkaupunki Washington). Indikaattoreina tutkimuksessa käytettiin sanomalehtien levikkejä, kirjastojen määrää, kirjastojen resursseja, julkaisutoimintaa, opetusta ja internetin käyttöä. Tutkimuksessa huomioitiin vain kaupungit, joiden asukasmäärä on 250,000 tai enemmän. (Lähde)

Vierailulla amerikkalaisessa kirjastossa

Keskikokoisen yleisen kirjaston esimerkkitapaus löytyy Connecticutin osavaltion Enfieldistä (45,000 asukasta), jossa vierailin maaliskuussa. Siellä on kaksi yleistä kirjastoa, joista toisessa olen vieraillut useita kertoja. Enfieldin kirjastot lainaavat virkailijan mukaan kuukausittain 16,898 kirjaa ja 12,324 CD:tä ja DVD-tallennetta.

1564437.jpg   1564439.jpg

Enfieldin pääkirjasto (yllä) on rakennuksena ja toimitilana laatikkomainen ja melko mielikuvitukseton, mutta tietenkään puitteet eivät ole kirjastoissa ratkaiseva tekijä. Kirjat itse ovat. Kirjastossa vanhemmat lainakirjat odottavat lainaajaa hyllyissä ja uudemmat teokset on asetettu houkuttelevasti esille pöytätasoille ja hyllyihin - hyvin samantyylisesti kuin Suomen kirjastoissa. Yllä olevien kahden valokuvan kaikki matalat hyllyköt ja niiden päällykset on varattu uutuuksille! Suuri maa, paljon kirjapainotoimintaa, jatkuvasti uutuuksia kirjakauppoihin ja kirjastoihin...

1564442.jpg   1564440.jpg

Sinne tänne pitkin kirjastosalia on sijoitettu lukusoppeja ja nojatuoleja, jotka on verhoiltu kirja-aiheisilla kankailla. CD:t ja DVD:t löytyvät läheltä lainaustiskiä aakkostettuina, ja sanoma- ja aikakauslehdet löytyvät lehtilukusalista. Lehtisalin läheisyydessä on rypäs asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja tietokoneita. Tietokoneita pääsee käyttämään ilmaiseksi kunhan naputtelee lainastokorttikoodinsa koneeseen (niin, ja lainauskorttihan on pikkuruinen, mittasuhteiltaan noin 5cm x 3xm avaimenperään kiinnitettävä muovitettu lipuke, samoin kuin monet kaupoista saatavat alennuskortit jne.). Surffausaikaa on tunti, mutta selaamista voi jatkaa syöttämällä koodi uudestaan koneeseen, mikäli koneelle ei ole muita tulijoita.

Reference librarianilta, jonka toimipiste on sijoitettu lähelle asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja tietokoneita, voi käydä kysymässä neuvoja kirjahaku- ja tietokoneasioissa, ja hän myös vastaa asiakkaiden kyselyihin internetin välityksellä.

Myös amerikkalaisella kirjastolla on ystäviä

Amerikkalaisilla yleisillä kirjastoilla on "kirjaston ystäviä", siis paikallisia tukiyhdistyksiä - kattavampi yhteisö löytyy täältä: Friends of American Libraries U.S.A. Aiemmin mainitsemani lukutilastojen ykkösen Minneapolisin yleisten kirjastojen tukiyhdistys The Friends of the Minneapolis Public Library keräsi yli 7 miljoonaa dollaria vuonna 2007 alueellisen kirjastolaitoksen toiminnalle*. Ja koska Amerikka on vapaaehtoistyön luvattu maa voi kuntalainen auttaa kirjastoaan tekemällä vapaaehtoistyötä kirjastossa esimerkiksi hyllyttämällä kirjoja, lukemalla lapsille satuja tai vaikkapa ylläpitämällä kirjaston nettisivustoa.

1564733.jpg   1564738.jpg
Filmitähti kehottaa lukemaan (vas.) ja kirjastohuumoria: kirjanmerkki (oik.).

Linkkejä:

America's Most Literate Cities 2007, American Library Association (Amerikkalaisen kirjastolaitoksen historia. engl. kiel.), Presidential Libraries, Library of Congress, National First Ladies Library, School Libraries, Army Libraries, Librarian.net, LibraryThing, LibraryThing suomalainen versio, LibraryThing/blog, Bookgasm

*Kuitenkaan kaikkialla USA:ssa kirjastoja ei suinkaan pidetä oleellisena osana yhteiskuntaa. Library Journalin mukaan esimerkiksi Connecticutin osavaltion Bridgeportissa kaupungin pormestari haluaa kutistaa kirjastojen budjettia ja palata takaisin perusasioihin, toisin sanoen panostaa poliisi-, palo- ja koululaitokseen.)

Kirjoittaja: Mariar