L niin kuin loma =
Lomalla kaipaa helppoa ja mukavaa olemista. On hyvin terveellistä irrottaa kaikki piuhat ja tehdä vain ja ainoastaan niitä asioita, joista todella pitää ja jotka virkistävät, viihdyttävät. Lukemistossakin on oltava sellaisia kirjoja.
D niin kuin dekkari =
Dekkareita luen kesällä enemmän kuin talvella, pimeänä aikana. Mikä lie syynä siihen, mutta joka kesä olen lukenut jonkun dekkaristin tuotantoa, yhtenä kesänä luin kaikki siihen mennessä ilmestyneet Anne Holtit. Esittelemäni dekkarisarja on kuitenkin sellainen, joka enimmäkseen viihdyttää. Päähenkilö selviää sekä selvittää rikokset omin neuvoin. Hänellä ei ole henkilökohtaisia ongelmia, ainakaan mitenkään mittavia. Hän ei etsi puolisoa tai elä puolisosuhteessa kehenkään eikä hänellä ole perhettä tai läheisiä sukulaisia. Hän on nainen, joka asuu vuokralla autotalliin tehdyssä asunnossa kuvitteellisessa pikkukaupungissa, jossa etupäässä on rauhallista. Hän tulee toimeen ihmisten kanssa ja on sympaattinen.
G niin kuin Grafton =
Erään kesän alussa ostin jostain sattumanoikusta rautatieasemalle mennessäni Sue Graftonin dekkarin A niin kuin Alibi.
Sue Grafton on kirjoittanut aakkosdekkarisarjaansa 27 vuotta, ennen dekkarisarjaansa hän kirjoitti käsikirjoituksia tv-sarjoihin ja elokuviin. Grafton alkoi kirjoittaa Kinsey Millhone -dekkareita käytyään läpi vaikeata avioeroprosessia toisesta aviomiehestään. Hän on kertonut: "Makasin kuukausia sängyssä ja suunnittelin ex-mieheni murhaa. Tiesin kuitenkin, että munaisin ja jäisin kiinni, joten murhan sijasta kirjoitin kirjan".
Kirjoissa ei ole suurta tai viiltävää yhteiskunnallista analyysiä, ei kauhuskenarioita tulevaisuudesta eikä kummituksia menneisyydestä. Ei maailmanparannusta. Ei tietokoneita eikä kännyköitä. Ei väkivallalla mässäilyä, ei ääri-ilmiöitä eikä monitulkinnallisia vatkuttamisia oikeastaan mistään. Tylsää? No, ei missään muotoa. Ne ovat dekkareita, joissa oikeus voittaa – aina.
K niin kuin Kinsey =
Menin siis junaan dekkari kassissani ja muutama tunti raiteilla sujuikin helteisen kuumassa sekä täpötäydessä junavaunussa oikein viihdyttävässä seurassa. Tutustuin nimittäin yksityisetsivään, johon ihastuin välittömästi ja joka esitteli itsensä näin:
”Nimeni on Kinsey Millhone. Toimin yksityisetsivänä Kaliforniassa. Olen 32-vuotias, kahdesti eronnut, eikä minulla ole lapsia. Tapoin toissapäivänä erää ihmisen ja tapaus raastaa ajatuksiani. Olen miellyttävä persoona ja minulla on paljon ystäviä. Asuntoni on pieni, mutta pidän ahtaudesta. Suurimman osan elämästäni olen viettänyt asuntovaunussa, mutta nekin ovat viime aikoina muuttuneet mielestäni liian ylellisiksi, joten kämppänäni on nyt yksi pieni huone. Minulla ei ole lemmikkejä. Työn aiheuttamia vaaratilanteita lukuun ottamatta elämäni on ollut hyvin tavallista ja onnellista.”
Kinsey elää yksin tuntematta itseään lainkaan yksinäiseksi, hän vain viihtyy itsekseen ja nauttii omasta rauhastaan eikä kaipaa kumppania tai perhettä elämäänsä. Hän on hauska, tasapainoinen, oivalluskykyinen ja mutkattoman lämmin ihminen, jolla on selkeä oikeudenmukaisuudentaju.
R niin kuin riippuvuus =
Tästä A.sta seurasi se, että useana kesänä peräkkäin oli saatava lukea vähintään yksi Grafton. Olin siis koukussa, pahimman kerran. Olen lukenut ne melkein kaikki. Eräs ystävyyskin alkoi likipitäen siitä, että huomasimme toistemme kirjahyllyissä tuon aakkosrivistön. Ja olin jo ehtinyt tottua siihen ettei kannata puhua tästä intohimostaan, ainakaan kovin kovaan ääneen.
Ensimmäisen lomapäivän aloitan jälleen tuon nokkelan yksityisetsivän seurassa. Lukuvuorossa on R niin kuin raha, ja mitämitä kummaa, Kinsey on rakkauden pauloissa. Nyt taitaa olla tosi kuumat paikat. Kirjasta kerrotaan näin:
”Kinsey Millhone on pestattu lapsenlikaksi vankilasta vapautuvalle Reba Laffertylle. Nuori nainen on lusinut rahanpesusta syytettynä, ja tämän isä haluaa varmistaa, että kasinot eivät heti kutsu hänen pelihimosta kärsivää ainokaistaan. Rebaa piinaa toisenlainenkin himo, ja Kinsey päättää parantaa Reban taudin. Sokea rakkaus kun saattaa viedä jopa telkien taakse. Mutta niin paatunut kuin Kinsey onkin, hän huomaa Reban taudin olevan tarttuvaa laatua. Sue Graftonin lukijat ovat tottuneet yllätyksiin, eikä suosikkikirjailija tuota pettymystä tälläkään kertaa. Talousrikollisten perässä juostaan Santa Teresasta Las Vegasiin, mutta matkan varrella poiketaan myös rakkauden risteileville poluille. Kinseyn sanoin: "Tämä on tarina rakkaudesta - siitä, kuinka kaikki voi sujua hyvin tai mennä myttyyn tai jotain siltä väliltä." R niin kuin raha - tai rakkaus ( R is for Ricochet, 2004. suom. Sirkka-Liisa Sjöblom. Gummerus 2006)
Oikein hyvät linkit ja lisätietoa löytyy tästä:
Sue Grafton ja Kinsey Millhone
Sue Grafton Dekkarinetissä


- Hirlii (Julkaistu Preivi-blogissa 6.6.2009.)