341918.jpg

Muiden elämä on hurja elokuva. Aineksista (miljöö: Itä-Berliini ennen muurin murtumista, henkilöt Stasin vakoilijoita tai vakoilun kohteita) saisi perinteisen jännärin tai pönäkän poliittisen muotokuvan. Elokuva on täysverinen draama, jossa ensivilkaisulla hyviksiltä tai pahiksilta vaikuttavat henkilöt muuttuvat kaiken aikaa. Runsaassa kahdessa tunnissa on aikaa yksityiskohtiin – silti mikään pienistä välähdyksistä ei ole kokonaisuuden kannalta tarpeeton.

Keskushenkilö on Stasi-agentti Gerd Wiesler , peitenimeltään HGW XX/7 (Ulrich Mühe) , joka aivan alussa opettaa Stasin korkeakoulussa oikeaoppisia kuulustelutapoja vastavallankumouksellisten tunnistamiseksi. Wiesler saa tehtäväkseen tarkkailla kirjailija Georg Dreymannia (Sebastian Koch) ja tämän rakastajatarta, näyttelijä Christa-Maria Sielandia (Martina Gedeck). Vuorokausi toisensa jälkeen Wiesler salakuuntelee ja –katselee valtiollisesti epäilyttäväksi luokiteltua pariskuntaa ja heidän ystäviään.

Wieslerillä ei ole omaa elämää: hän asuu yksin asunnossa, joka on pelkkää piinallisen puhdasta pintaa. Hänen ainoa vieraansa on prostituoitu, jolla on kiire sen seuraavan asiakkaan luo. Wiesler on työnsä merkitsemä, mutta hän pyristelee irti roolistaan valvovana silmänä ja korvana. Muutos alkaa näkyä, kun eräässä kohtauksessa pikkupoika osuu samaan hissiin Wieslerin kanssa. Poika sanoo: "Isi sanoo, että Stasi vie ihmiset vankilaan". "Niinkö?" vastaa Wiesler. "Mikä sinun… pallosi nimi on?" Hitaasti Wiesleristä kuoriutuu muiden elämän suojelusenkeli.

Muiden elämä muistuttaa ihmisten haavoittuvuudesta ja muuttuvuudesta. On elokuvalla sanansa sanottavana myös taiteesta ja taiteen tekemisen merkityksestä. Katsokaa – vielä ehtii, ainakin eräillä paikkakunnilla.

Linkkejä:
Muiden elämä imdb:ssä
Muiden elämä Rotten tomatoes-elokuvasivuilla
Viralliset kotisivut
Muiden elämät wikipediassa (saksaksi)


Kirjoitti Luke


Arvostelun kuva Wikipedia fair use movie poster