913519.jpg

 

Nytpä tahdon olla mä
Dokumenttielokuva, kesto 104 min.

Ohjaaja: Nicolas Philibert
Ranska 2002

 

Nicolas Philibertin ohjaamassa, palkitussa dokumenttielokuvassa Nytpä tahdon olla mä Sergio Lopez on ranskalaisen kyläkoulun ainoa opettaja. Hän opettaa luokallista lapsia (kolmesta yhteentoista ikävuoteen) yksin, ilman avustajia - eikä hän sellaisia nähdyn perusteella tarvitsekaan. Lapset ovat vaihtelevasti motivoituneita, pääosin hyvin käyttäytyviä, mahdolliset riidat selvitetään keskustelemalla. Opettajalla on aikaa jutella kunkin oppilaan edistymisestä ja sosiaalisesta kasvusta sekä lapsien itsensä että heidän vanhempiensa kanssa.

Lopez on ystävällinen, mutta jämäkkä ja johdonmukainen opettaja. Se mikä aloitetaan myös viedään loppuun asti. Kyläkoulun kurinpidolliset ongelmat näyttäisivät olevan kaukana ranskalaisen Pikke Nikke-kirjasarjan urbaanista ja kaoottisesta koulumaailmasta 50-luvulla. On esimerkiksi tavanomaista, että luokkahuoneeseen saavuttua ja ennen istuutumista lapset seisovat opettajan kehotuksesta suorassa, ja vasta opettajan annettua luvan istutaan ryhmäpöytien ääreen. Lapset tekevät mitä pyydetään.

Joitakin oppilaita näytetään enemmän kuin toisia. DVD:llä nähtävästä ohjaajan haastattelusta käykin ilmi, että osa lapsista vierasti kuvausryhmää ja niinpä ryhmä keskittyi oppilaisiin, jotka tunsivat olonsa luontevaksi kameran edessä. Joitakin lapsia on kuvattu heidän kotonaankin, esimerkiksi läksyjä tekemässä. Elokuvan näkyvin keskenkasvuinen kuvauskohde taitaa olla persoonallinen Jojo, joka on valittu DVD:n kanteen tussintuhrimine käsineen.

Elokuvassa on rauhallinen rytmi ja vuodenajat ovat läsnä. Extrat ovat mainiot: ohjaajan hastattelu, jossa hän esimerkiksi kertoo, miksi hän valitsi juuri tämän koulun, plus minidokumetti elokuvassa esiintyneiden oppilaiden matkasta Cannesin filmifestivaaleille, ja heidän runoesityksiään.

Kirjoittaja Maria