Peppi, Anna, Emilia, Jo, Muumipeikko, Harry, Risto, Ella, Ruuti-täti, Kukka Kaalinen, Kivikaupan tytöt ja Viivi. Suosikkejani vuosien varrelta, osa lapsuuden- ja nuoruudenaikaisia, osa aivan uusia. Henkilöitä, joiden parissa olen viettänyt lukemattomia hauskoja ja mieleenpainuvia hetkiä, henkilöitä, joiden seuraan palaan säännöllisen epäsäännöllisesti uudestaan. Peppi Pitkätossu, Vihervaaran Anna, Uuden kuun Emilia, Pikku naisten Jo ja Muumipeikko ovat tuttuja liki kaikille ja moni tietänee myös nykylasten suursuosikit Risto Räppääjän ja Ellan. Mutta kuinka moni on tavannut Ruuti-tädin, Kukka Kaalisen, kiviä kauppaavat tytöt tai Viivi Pusun? Heihin on mahdollisuus tutustua syksyn aikana Nonossa – kirjallisuuspainotteinen lastenkulttuuriteema pyörähtää käyntiin nyt.

Miksi tarjoamme aikuisille lukijoille lastenkulttuuria? Vastaan kysymyksillä ja yhdellä vankalla väitteellä. Kuinka moni teistä on lukenut viime vuosina lasten- tai nuortenkirjan – jonkin muunkin kuin harrypotterin – pelkästään omaksi ilokseen? Muistatteko viimeksi katsomanne lastenelokuvan? Entä milloin olette käyneet nukketeatterissa tai lukeneet muita lastenrunoja kuin Tiitiäisen satupuuta tai SusuPetalin RunoSaarta?

Lasten- ja nuortenkirjallisuus on parhaimmillaan kiinnostavaa ja elinvoimaista kirjallisuutta, jossa yhdistyvät kielellinen taituruus, kiinnostavat teemat, oivat juonet ja elävät henkilöhahmot. Voiko romaanilta paljon enemmän vaatiakaan? Miksi aikuiset siis eivät tarttuisi teoksiin, jotka mennen tullen ohittavat laadussa ikävystyttävät aikuisten romaanit? Monella lasten- ja nuortenkirjalla on paljon annettavaa aikuislukijallekin, lukijan täytyy vain uskaltaa tarttua kirjaan.

Nonon syksyyn mahtuu haastatteluja, esittelyjä ja kirja-arvioita. Teeman myötä heittäydymme myös nostalgisiksi. Emme tarkastele vain uudempaa kirjallisuutta, vaan olemme pyytäneet ja saaneet uusarvioita lukijoiden vanhoista lastenkirjasuosikeista. Kirjoituksia mahtuu vielä mukaan, joten kaivelkaapa kotikirjastojenne pölyisiä alahyllyjä, ehkä jokin suosikkinne suorastaan vaatii saada esittelynsä julki. Samoin erilaiset lastenkulttuuriteemaan liittyvät kirjoitukset ovat tervetulleita, niitä voi lähettää Nonon postiin tai suoraan toimittajille.

Mutta vielä pikainen paluu lastenkirjasankareihin. Yllä luettelin omia suosikkejani. Nyt toivoisin teidän muistelevan omianne. Tarkoitukseni on laatia lista suosikkihahmoista ja siihen tarvitsen apuanne. Kertokaa kuka suosikkinne on ja perustelkaa valinta lyhyesti. Vastaukset voi liittää tämän kirjoituksen kommentteihin tai lähettää minulle (Tuima ät sci piste fi). Liittäkää mukaan mahdollisen bloginne linkki, sankarit linkitetään valitsijoihinsa.

Tervetuloa uuden teeman pariin! Pelkkää lastenkulttuuria Nonon syksy ei ole, teemakirjoitusten joukossa julkaisemme muitakin juttuja.

- Tuima