Suomalaisuuden suuri kertomus päättyi  jääkiekon maailmanmestaruuskisojen voittoon. Maailma on hajonnut, vain globalisaatio yhdistää. Hyvinvoiva länsimaailma odottaa uutta jeesusta. Kuka tai mikä saa hänen hahmonsa?

Kuolemanpelko hallitsee länsimaita. Kuolemalle ei ole selittäjää. Yleisö maksaa kirkolle  rituaaleista. Kansallisvaltioaate on kutistunut kulma- ja kuppikunta-aatteeksi. Avoimessa maailmassa on tärkeää paitsi se, mistä puhutaan, myös se mistä vaietaan. Älä kurkista verhon taakse, sillä siellä ei ehkä ole mitään. Tiede tarjoaa vain tylsiä selityksiä.  Arki on arki ja mitään palkintoa ei ole, eikä tule.

Maailma on täynnä huttua, jonka tarkoitus on saada ihminen unohtamaan itsensä.  Hölmö ei ole se, joka myy vaan joka ostaa.

Poiminta maailmalta:

 "Ollaanpa rehellisiä: me emme pelasta maailmaa. Teemme tuotetta, joka auttaa ihmisiä ostamaan lisää paskaa – ja katsomaan pornoa."

Tämä rehellinen veikko on kiintolevyvalmistaja Seagaten toimitusjohtaja Bill Watkins, joka määritteli julkisesti yhtiönsä toiminta-ajatuksen viime marraskuussa. (Tietokone-lehti 1/2007).


Hajota ja hallitse


Foinikialaiset lyötiin maanrakoon. Karthago kynnettiin pelloksi ja vakoihin kylvettiin suolaa.. He olivat eteviä merenkulkijoita ja kauppiaita. Roomalaiset, jotka varastivat muilta kansoilta jumalansa ja muuta käyttökelpoista, eivät heitä kauan sietäneet.

Hajottivat ja hallitsivat. Tämä ei ole luonnonjärjestys, jossa vahvempi voittaa heikomman, vaan historiaa. Hallitsemisen kieli oli latina. Nyt se on englanti. Suomessa on eletty vasta 150 vuotta aikaa, jolloin viranomaisasiat on voinut hoitaa äidinkielellä.

Suomalaisella on kompleksinen suhde valtaan. Ensin häntä hallittiin 700 vuotta ruotsiksi ja 100 vuotta venäjäksi. Tosin Venäjän vallan alla hän sai oikeuden saada oikeutta omalla kielellään.

Kannattaako kovin helpolla antaa näitä oikeuksia pois? Vieläkin joku on vihaavinaan ruotseja ja ryssiä. Helppoa ei ole olla alamainen. Jäljet ovat pitkät ja muisti lyhyt. Lumi sulaa, todisteet kaikkoavat.


Globalisaatio  poimii rusinat pullasta


George Orwellin kirjassa 1984 ajattelun uudistumista ehkäistään kieltämällä luova kielenkäyttö. Kielellinen rikkaus korvataan yksinkertaisella uuskielellä. Elämä keskitetään olennaiseen. Olennaista on totalitaarinen valta, jossa kukaan ei hötkyile. Kieltä ei kuitenkaan nitistetty suuressa itäisessä Neuvostoliitossa, jossa kieli muuttui tilanteessa, jossa järjestelmä ei. Järjestelmä meni, kieli jäi. Natsi-Saksassa oltiin tehokkaampia. Kirjat poltettiin konkreettisesti malliksi koko kansalle. Sitten poltettiin ihmisiä. Mutta natseilla olikin Göbbels, kaikkien manipuloijien esikuvaukko. Hitler ymmärsi hyvien apulaisten päälle.

Taannoin käänsin katseeni televisioon, jossa kielitieteilijäprofessorisihminen totesi englanninkielen olevan pikemminkin merkkijärjestelmä kuin ilmaisuvoimainen kieli. Se on leviävä ja käytännöllinen ympäri maailman. Sitä on kätevä käyttää myynnin ja elämäntavan levittämisen välikappaleena. Kaupankäyntti ja sotiminen eivät vaadi kovin moninmutkaisia käskytysjärjestelmiä.

Maailma sekoituu, mutta ei yhtenäisty. Niin kauan kuin on kuilu köyhien ja rikkaiden välillä, ei ole tasa-arvoa, vapautta, veljeyttä, eikä sisaruutta. Globalisaatio on väline poimia rusinat pullasta.


Kuluta suomalaista kulttuuria


Elämä on politiikkaa politiikan ulkopuolellakin. Käy pienten puolelle paksuja vastaan, Kari Levolaa soveltaakseni.

Tee konkreettinen kulttuuripoliittinen teko. Osta kirja. Osta kotimainen kirja. Tai mene ja lainaa se kirjastosta.  Kirjan pitää seisoa muualla kuin varaston hyllyssä. Tai museossa. Pankkiholvissa. Kirja hyllyssä tai taideteos seinällä on muistutus siitä, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää tai pistetään kuulostamaan. Mene taidenäyttelyyn. Lavatansseihin. Harrasta taidetta ja suomalaista kulttuuria ilman ylikansallista jakeluporrasta, joka ottaa provision elämästäsi ja turmelee aistisi. Tai haluaa manipuloida meitä poliittisista tai rahastussyistä, joilla usein on yhteiset intressit.

Näennäisesti vapaa ja monipuolinen media aiheuttaa kilpailua lähinnä manipuloinnin laadussa ja määrässä. Kuluttaja maksaa.

Meillä  kuitenkin on vielä  teknisistä tai valtarakennelmista riippumatonta kulttuuria, joka herätäkseen kukoistukseen ei tarvitse laitteita, verkkoa tai sähköä, jotka kaikki ovat tahallisesti tai tahattomasti haavoitettaviavia vermeitä.

Vanhalla ystävälläni oli tapana illanistujaisten kuluessa lausahtaa: joka hetki syntyy joku nenästävedettävä.

Mene ulos. Ota selvää. Koe itse. Nauti suomalaista kulttuuria. Suomen kesässä on turha väittää, ettei olisi valinnan varaa.

Tänään Kajaanissa pyörii runoviikko. Tampereella kokoontuu elävän runouden ystäviä Tallipihalla. Karkkilassa voi mennä satavuotiskahville Suomen vanhimpaan ketjuun kuulumattomaan kirjakauppaan.


"Monta on laulua, monta myös laulujen miestä. Yksi on laulu ylitse muiden: ihmisen, aattehen, hengen ankara laulu. Kansat katoo, ei katoa mahti, jonka on laulanut mahtaja kansansa sielun."

      -Eino Leino

      (1878 – 1926)


Runon ja suven päivänä 6.7. 2007
Jouni Lehtinen
kirjastovirkailija, kustantaja