370276.jpg

 

The Queen, 2006
Käsikirjoitus: Peter Morgan
Ohjaus: Stephen Frears

Uskaltaakohan sitä sanoakaan. Minusta Peter Morganin käsikirjoittama ja Stephen Frearsin ohjaama  The Queen ei ole erinomainen elokuva. Ei siitäkään huolimatta, että se on voittanut kuusi Osacr-ehdokkuutta. Elokuvaa katsoessa tulee mieleen parinkymmenenvuoden takaiset amerikkalaiset(?) televisioelokuvat, joissa etenkin roolitus usein epäonnistuu. Helen Mirrenin roolityö kuningatar Elisabethina on toki erinomainen, mutta kun Tony Blairia esittävä ylimeikattu ja puunukkemainen Michael Sheen astuu laajakankaalle, joudun tasapainottelemaan. Yhdessä kohtaa ihailen Mirrenin työskentelyä, toisessa ihmettelen Sheenin valintaa ja suoritusta.

Elokuva alkaa ajasta, jolloin Tony Blair on juuri valittu pääministeriksi ja prinssi Charlesin ex-vaimo Diana kuolee auto-onnettomuudessa Ranskassa. Protokollaa oikein (mutta jäyhästi) tulkitsevan kuningatar Elisabethin mielestä Diana ei ole enää osa kuninkaallista perhettä. Näin ollen hänen ei tule saada kuninkaallista kohteluakaan - etenkään kuninkaalliset hautajaiset eivät tule kysymykseen.

Kuninkaallisen perheen vetäydyttyä maaseudun rauhaan surevat alamaiset kerääntyvät Lontoon kaduille. Prinsessa Dianan muistoksi jätetyt kukkaröykkiöt kasvavat vuoriksi kuninkaallisen palatsin porteille. Ihmetellään missä kuningatar on? Missä lippu? Samaan aikaan pääministeri taivuttelee kulisseissa jäyhää kuningatarta luopumaan protokollasta, vastaamaan kansalaisten tarpeisiin. Juuri näihin voimankoitoksiin elokuva keskittyy ja juuri siksi on niin onnetonta, että Blairin hahmo ei toimi.

Tapahtumia mediasta aikanaan seuranneet muistanevat, että lopulta Elisabeth lipui kansalaisten keskuuteen tarkastelemaan Dianalle jätettyjä kukka-tervehdyksiä. Tämä onkin elokuvan yksi koskettavimmista kohtauksista. Laajakankaan Elisabeth tuntee itsensä vihatuksi ja monarkian kenties jopa uhatuksi. Ja sitten pieni tyttö antaa hänelle kukkakimpun...

Elokuvan ansiosta ymmärrän nyt paremmin kuningattaren negatiivisen asenteen nuorta, hiukan villiäkin Dianaa kohtaan. Filmiä on kehuttu sen hienovaraisesta tavasta kertoa asioita ja juuri Elisabethin ja Dianan välille aikanaan syntynyt (väitetty) juopa selittyy tällä tavalla, välähdyksenomaisesti.

Filmissä nähdään muutamia aitoja ja jälkikäteen luotuja dokumentaarisia osuuksia mm. Dianasta ja kuningasperheestä.

Linkkejä:

Elokuvan viralliset kotisivut (UK)
The Queen IMBd:ssä
The official web site of the British Monarchy

Kirjoitti: Maria