368372.jpg

 

Jared Cade: Agatha Christie katoaa (Agatha Christie and the Eleven Missing Days, 1998), suom. Kimmo Paukku, Ajatus Kirjat 2006.

"Ahdinkoon ajettu nainen katosi mystisesti kotoaan eteläenglantilaisesta Berkshiresta 3. joulukuuta 1926. Viereiseen Surreyn kreivikuntaan hylätty auto herätti suurta huolta hänen turvallisuudestaan. Puolitoista viikkoa myöhemmin hänet löydettiin luksushotellista Harrogatesta, pohjoisenglantilaisesta kylpyläkaupungista, missä hän lueskeli etsinnöistään kertovia sanomalehtiä. Kun hänen eriskummallisen käytöksensä syitä kyseltiin, hänen aviomiehensä väitti hänen menettäneen muistinsa. ---"

Caden mielenkiintoinen ja toisaalta epäkiitollinen tehtävä on selvittää julkisuutta kartelleen Agatha Christien katoamista. Caden versio tapahtumista on jyrkästi erilainen kuin kirjailijan muistinmenetykseen perustuva tilitys, joka herätti jo aikanaan laajalti kysymyksiä. Kuitenkaan Christie ei palannut selittämään noita yhtätoista kadotettua päivää vanhalla iällä julkaistuissa muistelmissaankaan.

Cade paneutuu tapahtumiin ennen Christien katoamista (Agathan avioliiton murentuminen ja kirjailjan äidin kuolema), sen aikana (Agathan ja aviomiehen Archie Christien liikkeet) ja sen jälkeen (Agathan ja Archien ero, ja Agathan uusi avioliitto). Mielestäni Cade esiintyy Agatha Christien tunne-elämän suhteen turhan kaikkitietävänä, ja jotkut aikalaiskertomukset ovat mielestäni tahattomasti huvittavia. Toisaalta Cade onnistuu pitämään lukijan hyppysissään kertoessaan olettamansa tapahtumat miltei tuntien tarkkuudella. Näin kadotetuista päivästä syntyy pienimuotoinen, mutta tiivis mysteeri teoksen sisään.

Kirjan alkupuolella Cade kuvailee dekkarityylisesti koukuttaen paikan, josta Christien hylätty auto löydettiin:

"...Auto retkotti kalkkikivilouhokselle vievässä rinteessä kolmisensataa metriä Newlands Cornerin alapuolella..."

Vastoin odotuksiani Cade ei jätä ratkaisua kirjan loppuun, vaan kertoo teoriansa tapahtumista teoksen keskivaiheilla (ja koska en halua pilata mahdollisten lukijoiden tulevaa lukukokemusta, en kerro mikä Caden selitys katoamiselle on). Tämän seurauksena kirja menettää hieman jännitettään, mutta toki Agatha Christien myöhempikin elämä kiinnostaa. On jollain tavalla mukavaa (ja samalla oudosti häiritsevää), että joku rikkoo muotin. Monesti tämän tyylisissä teoksissa itse asia paljastetaan viimeisillä sivuilla. Suuren yleisön mielenkiinto katoamiseen säilyi koko Christien elämän ajan, mutta hän itse vältti aihetta.

Teos on varmasti mielenkiintoista luettavaa Agatha Christien ystäville, ja miksei muillekin.

Linkkejä:

Teoksen esittely Ajatus Kirjat-sivustolla
Viralliset Agatha Christie-sivut
Agatha Christie/Wikipedia
Tuoreimman tutkielman Christien katoamisesta tarjoilee Andrew Norman teoksessaan Agatha Christie: The Finished Portrait.
Agatha Christien katoamisesta kertova elokuva Agatha.
Carole Owens lähestyy mysteeriä psykologisesta näkökulmasta: The Lost Days of Agatha Christie.
Old Swan Hotel (entinen Hydro), josta Christie löydettiin.

Kirjoittaja: Maria